Holterbergtoer

De Holterbergtoer is de oudste toertocht van de Wielervereniging Holten en wordt als sinds 1979 georganiseerd in het voorjaar. Door de aanwezigheid van de Holterberg, Lemerlerberg en meerdere kleinere, maar pittige heuveltjes in de regio, wordt jaarlijks een aantal pittige routes met verschillende afstanden uitgezet. 

Kortom, de Holterbergtoer vormt een mooie voorbereiding op de klimklassiekers in Zuid Limburg en België. 

Editie 2022 

Zondag 10 april 2022 houden we voor de 41e keer de Holterbergtoer. Deze toertocht, die afstanden heeft van 55, 90, 115 en 155 kilometer, kent een zeer heuvelachtig parcours waardoor er dus flink moet worden geklommen. Voor menig fietser vormen de vele beklimmingen een sportieve uitdaging.

Er zijn weer enkele kleine routewijzigingen doorgevoerd. Iedereen mag aan de tocht deelnemen, men hoeft dus geen lid te zijn van een fietsvereniging. Voorinschrijving is mogelijk vanaf 1 maart via https://www.fietssport.nl/toertochten/51078. Deelnemers kunnen zich ook tijdens de dag van de organisatie aanmelden in sporthal ’t Mossink aan de Keizersweg in Holten. De starttijd voor de 55, 90 en 115 kilometer route is tussen 7.30 en 10.00 uur. De fietsers, die deelnemen aan de langste afstand van 155 kilometer, gaan tussen 7.30 en 9.00 uur van start. Na afloop kan men gebruik maken van de douche- en kleedgelegenheid in de sporthal.
De deelnamekosten bedragen 4,00 euro voor de 55 en 90 kilometer, 5,00 euro voor de 115 kilometer en 6,00 euro voor de 155 kilometer. Fietsers die in het bezit zijn van een FietsToerKaart van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) krijgen één euro en bij de langste afstand zelfs twee euro korting. De NTFU-leden kunnen inschrijven d.m.v. de snelle methode Scan & Go.

De 4 afstanden, die tijdens deze Holterbergtoer in eigen tempo kunnen worden afgelegd, lopen grotendeels samen. Hieronder volgen korte beschrijvingen van de verschillende routes:
55 kilometer route: Deze fietsers volgen het eerste deel van de de route van 155 kilometer. In de slotkilometers krijgt men tenslotte nog de steile Motieweg voor de wielen. Dit is zeker ook een mooie afstand voor de jeugd. Tot 16 jaar mag men gratis deelnemen.
90 kilometer route: Deze fietsers gaan meteen in noordelijke richting. Via de Holterberg gaat men via de Luttenberg en de Lemelerberg naar de rust  ”De Nieuwe Brug” in Ommen. Na de rust rijdt men via het prachtige buurtschap Archem, het Reggedal en de Hellendoornse berg en tenslotte wederom over de Holterberg terug naar de finish in Holten.
115 kilometer route: Na omzwervingen op de Borkeld en de Beuseberg wordt na 25 kilometer bovenstaande route van de 90 kilometer gevolgd.
155 kilometer route: Deze langste afstand telt zo’n 600 hoogtemeters. De fietsers op de langste afstand volgen eerst enkele kilometers dezelfde route als de fietsers van de 115 kilometer, maar daarna moet men eerst in de driehoek Markelo – Rijssen – Goor, veel “vals plat” overwinnen. De route voert hier langs enkele typische boerenherbergen en oude boerderijen door een glooiende omgeving. Na 65 km voegt men zich weer bij de hierboven beschreven 90 kilometer-route.

Onderweg passeren alle deelnemers een verzorgingspost waar men op drinken en een versnapering wordt getrakteerd. De gehele route is bepijld en men ontvangt daarnaast ook een gedetailleerde routebeschrijving.

Houd je aan het tochtreglement (aanwezig op de startlocatie) voor wat betreft veiligheid, gedrags- en verkeersregels en draag een helm.

Voor informatie kunt u contact met Gerrit Pasman opnemen. Telefonisch via 0548-361011 (thuis) of 06-14759397 (mobiel na 18.00 uur)