Holterbergtoer

De Holterbergtoer is de oudste toertocht van de Wielervereniging Holten en wordt als sinds 1979 georganiseerd in het voorjaar. Door de aanwezigheid van de Holterberg, Lemerlerberg en meerdere kleinere, maar pittige heuveltjes in de regio, wordt jaarlijks een aantal pittige routes met verschillende afstanden uitgezet. 

Kortom, de Holterbergtoer vormt een mooie voorbereiding op de klimklassiekers in Zuid Limburg en België. 

Editie 2024 

Zondag 7 april 2024 houden we voor de 43e keer de Holterbergtoer. Deze toertocht, die afstanden heeft van 60, 100 en 150 kilometer, kent een zeer heuvelachtig parcours waardoor er dus flink moet worden geklommen. Voor menig fietser vormen de vele beklimmingen een sportieve uitdaging.

Bijna elk jaar worden enkele kleine routewijzigingen doorgevoerd, zo ook dit jaar weer. Iedereen mag aan de tocht deelnemen, men hoeft dus geen lid te zijn van een fietsvereniging. Voorinschrijving is mogelijk vanaf 1 februari via https://fietssport.nl/toertochten/55217. Deelnemers kunnen zich ook tijdens de dag van de organisatie aanmelden bij de startlocatie: Clubgebouw WV Holten, Aaltinksweg 1b in Holten.

Mede door de verhuizing van de start en wegwerkzaamheden beschikken wij dit jaar NIET over de parkeerplaats aan de Burg. v.d. Borchstraat en de sporthal. Daarvoor in de plaats hebben we wel extra parkeergelegenheden bij sportpark Het Vletgoor en aan de Aaltinksweg naast de gebruikelijke plekken langs de Keizersweg. Langs de belangrijkste invalswegen van Holten staan borden die de deelnemers naar de start verwijzen en parkeerwachters helpen bij het parkeren.

De starttijd voor de 60 en 100 kilometer route is tussen 7.30 en 10.00 uur. De fietsers, die deelnemen aan de langste afstand van 150 kilometer, gaan tussen 7.30 en 9.00 uur van start. Na afloop kan men gebruik maken van de douche- en kleedgelegenheid.
De deelnamekosten bedragen 6,00 euro voor de 60 kilometer, 8,00 euro voor de 100 kilometer en 9,00 euro voor de 150 kilometer. Fietsers die in het bezit zijn van een FietsToerKaart van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) krijgen 1,00 euro korting voor de 60 kilometer en 2,00 euro korting voor de 100 en 150 kilometer. De NTFU-leden kunnen inschrijven d.m.v. de snelle methode Scan & Go.

De 3 afstanden, die tijdens deze Holterbergtoer in eigen tempo kunnen worden afgelegd, lopen grotendeels samen. Hieronder volgen korte beschrijvingen van de verschillende routes:
60 kilometer route: Deze fietsers volgen het eerste deel van de route van 150 kilometer. In de slotkilometers krijgt men tenslotte nog de steile Motieweg voor de wielen. Dit is zeker ook een mooie afstand voor de jeugd. Tot 16 jaar mag men gratis deelnemen.
100 kilometer route: Deze fietsers gaan bijna meteen in noordelijke richting. Via de Holterberg gaat men via de Luttenberg en de Lemelerberg naar de rust ”De Nieuwe Brug” in Ommen. Na de rust rijdt men via het Reggedal en wederom over de Holterberg terug naar de finish in Holten.
150 kilometer route: Deze langste afstand telt zo’n 550 hoogtemeters. De fietsers op de langste afstand beginnen eerst in driehoek Markelo – Rijssen – Goor en moeten daar diverse stukken “vals plat” overwinnen. De route voert hier langs enkele typische boerenherbergen en oude boerderijen door een glooiende omgeving. Boven aan de Motieweg draaien de renners de Holterberg op en volgen vanaf hier de 100 kilometerroute.

Onderweg passeren alle deelnemers een verzorgingspost waar men op drinken en een versnapering wordt getrakteerd. De gehele route is bepijld en men ontvangt daarnaast ook een gedetailleerde routebeschrijving.

Houd je aan het tochtreglement (aanwezig op de startlocatie) voor wat betreft veiligheid, gedrags- en verkeersregels en draag een helm.

Voor informatie kunt u contact met Gerrit Pasman opnemen. Telefonisch via 0548-361011 (thuis) of 06-14759397 (mobiel na 18.00 uur).

Voorinschrijving is mogelijk vanaf 1 februari via https://fietssport.nl/toertochten/55217