Blauwe route

Over de Holterberg loopt een gepijlde ATB-route. Naar de kleur van de pijlen wordt dit de Blauwe Route genoemd. Startpunt aan de Holtense kant vormt de spoorwegovergang van de Beukenlaan, net ten oosten van het station van Holten. De Blauwe Route is ca 30 km lang en voert over singletracks en bredere paden langs de zoom van de Holterberg. Aan de noordkant is een doorsteek mogelijk naar de ATB-route rondom Hellendoorn.

 

Eigenaar van de Blauwe Route is Route Netwerken Twente. Deze organisatie, gelieerd aan Regio Twente van samenwerkende Twentse gemeenten, onderhoudt formeel de contacten met grondeigenaren en andere instanties. Het onderhoud van de route wordt verzorgd door drie verenigingen rondom de berg: Samo uit Haarle, CC’75 uit Nijverdal en WVH uit Holten.

 

Met ingang van 29 maart 2024 zijn de single track mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug afgesloten. De planning van de werkzaamheden is aangepast in verband met het paasweekend.
De afsluiting is een jaarlijks terugkerende verplichting, omdat de provincie Overijssel eerder heeft bekendgemaakt dat de blauwe mountainbikepaden op de Sallandse Heuvelrug jaarlijks tussen 1 april en 30 september moeten worden afgesloten.