Blauwe route

Over de Holterberg loopt een gepijlde ATB-route. Naar de kleur van de pijlen wordt dit de Blauwe Route genoemd. Startpunt aan de Holtense kant vormt de spoorwegovergang van de Beukenlaan, net ten oosten van het station van Holten. De Blauwe Route is ca 30 km lang en voert over singletracks en bredere paden langs de zoom van de Holterberg. Aan de noordkant is een doorsteek mogelijk naar de ATB-route rondom Hellendoorn.

 

Eigenaar van de Blauwe Route is Route Netwerken Twente. Deze organisatie, gelieerd aan Regio Twente van samenwerkende Twentse gemeenten, onderhoudt formeel de contacten met grondeigenaren en andere instanties. Het onderhoud van de route wordt verzorgd door drie verenigingen rondom de berg: Samo uit Haarle, CC’75 uit Nijverdal en WVH uit Holten.

 

De afgelopen jaren zijn problemen rondom hagedissoorten, die zomers op de zandstroken van de route liggen te zonnen en overreden worden. Delen van de route worden ’s zomers in opdracht van de provincie afgesloten en omgelegd. De wielerverengingen vormen in de discussies en besluitvormingen op dit punt geen partij.