Geschiedenis

De Wielervereniging Holten (WVH) dankt haar ontstaan aan enkele fiets-enthousiastelingen uit de (toen) nieuwe wijk “De Haar” in Holten. Deze namen het besluit een fietsclub te starten. De oprichtingsbijeenkomst vond plaats op 2 januari 1978. De eerste jaren werd alleen op de racefiets gereden. Daarbij werden toertochten in de regio bezocht. In 1979 werd de eerste Holterbergtoer georganiseerd. Er namen 310 deelnemers deel. In 1982 kwam daar de Holterbergherfsttoer bij. De leden van de vereniging namen ook deel aan grote tochten, zelfs in het buitenland. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was voor velen Luik-Bastenaken-Luik op eerste pinksterdag het hoogtepunt van het seizoen waar naar toe gewerkt werd.

Eind jaren ’80 kwam het veldrijden opzetten. In het begin gebeurde dat vaak nog op een oude racefiets, maar steeds vaker werd daar een mountainbike voor aangeschaft. In 1987 werd de eerste Beemd- en Bergveldrit door de vereniging georganiseerd. In hetzelfde jaar werd ook de Omloop van Holten georganiseerd als openingsrit van het wegseizoen. De Omloop is 20 jaar lang een toertocht voor niet-leden, maar ook een middel om de eigen leden in het begin van het seizoen op de fiets te krijgen.

In 1998 beleefde de Holterbergtoer het hoogtepunt met maar liefst 1380 deelnemers. Dit aantal werd mede bereikt doordat Dagblad Tubantia voor de beklimming van Alpe d’Huez met Hennie Kuiper, onze toertocht als één van de trainingen had uitgekozen. 

In 2003 en 2007 nam een team van de vereniging deel aan het Nederlands Kampioenschap Toerfietsen. Hierbij moet het team een route van 80-110 km tegen een vooraf opgegeven gemiddelde snelheid proberen af te leggen. De teamleden mogen daarbij geen gebruik maken van km-tellers en horloges en andere middelen die afstand, tijd en/of snelheid kunnen aangeven. Er moet dus op ‘gevoel’ worden gereden. In het debuutjaar werd rondom Haaksbergen direct een 5e plaats behaald. Er namen 64 teams deel. Vier jaar later ging het rondom Twello iets minder goed. Toen werd het team 19e (van 68 teams).

De verenging begon met enkele tientallen leden. In de loop van de jaren is de vereniging flink gegroeid. De laatste 10 jaar is een flinke jeugdafdeling ontstaan van ca 80 leden. Het totale ledenaantal bedraagt ruim 300 leden. Hierin komt men alle soorten fietsers tegen: pure racefietsers, pure ATB’ers, het-hele-jaar-door-fietsers, van jong tot oud, van echte toerrijders tot echte hardrijders. Oftewel: alle smaken zijn aanwezig.

De vereniging heeft naast een aantal leden van verdienste ook twee ereleden: Hans van Oijen (benoemd 17-11-2010, overleden 25-03-2020): 17 jaar penningmeester, jarenlang lid toertochtencommissie en organisator van de meerdaagse tochten en Reind Brouwer (benoemd 21-11-2018): 20 jaar voorzitter.