Sociale Veiligheid

BELEID – SOCIALE VEILIGHEID (NORMEN EN WAARDEN)

1.   DOEL VAN DIT DOCUMENT

Dit document beschrijft de visie van de Wielervereniging Holten (WVH) op sociale veiligheid en de initiatieven die ontwikkeld zijn om hieraan invulling te geven. De betrokken documenten zijn inzichtelijk op de WVH website via later aangegeven hyperlinks en daarnaast zal er regelmatig aandacht besteed worden aan dit onderwerp via de WVH communicatie kanalen (o.a. nieuwsbrief, ALV, Facebook).

2.   DOEL VAN DE WIELERVERENIGING HOLTEN (WVH)

De vereniging heeft ten doel de beoefening en de bevordering van de fietssport, in de ruimste zin (zoals beschreven in de WVH statuten gedateerd 23 maart 2022).

3.   VISIE OP SOCIALE VEILIGHEID

Het bestuur van de WVH heeft tijdens de ALV van 5 oktober 2023 aangegeven dat Sociale Veiligheid (ter voorkoming van grensoverschrijdend gedrag) een speerpunt wordt in haar beleid om een gezonde vereniging te zijn. Ter ondersteuning hiervan is onderstaande visie opgesteld:

“Bij de WVH voelen leden en betrokkenen (waaronder externe vrijwilligers en ouders van jeugdleden) zich veilig en gewaardeerd. Saamhorigheid en met passie en plezier de fietssport bedrijven behoort tot de kern van de WVH en is daarmee een sterk fundament voor onze vereniging. Leden voelen zich vrij en veilig om zich respectvol naar elkaar uit te spreken over hetgeen beter kan of in hun ogen juist goed gaat. Leden voelen zich vrij om interesse aan te geven om in een andere niveaugroep of fietsdiscipline deel te nemen met als doel het fietsplezier te vergroten of te behouden.“ 

4.   ORGANISATIE

Binnen het Bestuur van de WVH is er een bestuurslid die het eerste aanspreekpunt voor het WVH-beleid op Sociale Veiligheid is.

Het voltallige Bestuur is eindverantwoordelijk voor de waarborging van Sociale Veiligheid.

Leden zijn betrokken bij het opstellen van de gedragscode voor leden en de gedragscode voor trainers en begeleiders. Zij zijn individueel en gezamenlijk verantwoordelijk voor het nakomen van deze gedragscodes die later in dit document wordt toegelicht.

5.   DE 4 V’S VAN DE NOC-NSF GEBRUIKT ALS KAPSTOK

De WVH kiest bewust voor de systematiek van de NOC-NSF om ‘sociale veiligheid’ binnen onze vereniging te borgen. Deze systematiek is gebaseerd op de 4 V’s die hieronder nader worden toegelicht.

A.     Verenigingsbrede gedragscode

De WVH kent drie gedragscodes die toegespitst zijn op specifieke groepen. Van deze groepen wordt verwacht dat zij de inhoud kennen en ernaar handelen.

  1. Gedragsregels voor Bestuurders
  2. Gedragsregels voor Trainers/begeleiders
  3. Gedragsregels voor Leden

B.     Vertrouwenscontactpersoon (VCP) op de club

Sissy van Bruggen is onze vertrouwenscontact persoon en is te bereiken op 06.13.08.33.48 of op het vertrouwelijke e-mail adres vcp@wvh.nl Hieronder is de rol van vertrouwenscontactpersoon beschreven:

“Een vertrouwenscontactpersoon biedt een laagdrempelige manier om grensoverschrijdend gedrag te bespreken.

De vertrouwenscontactpersoon is bereikbaar voor iedereen op de club, biedt een luisterend oor, denkt mee en kan melders uitleggen wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. De vertrouwenscontactpersoon voert een vertrouwelijk gesprek. Deze rol garandeert geen geheimhouding.

Let op: de vertrouwenscontactpersoon is géén hulpverlener en de functie kan niet gecombineerd worden met een bestuurs/kaderfunctie op de club.

De vertrouwenscontactpersoon helpt het bestuur ook mee op gebied van preventie. Hierdoor heeft deze persoon een belangrijke rol in het sociaal veilig maken van de club: door te signaleren én door te acteren.”

Een uitvoerige beschrijving is te vinden in het document vertrouwenscontactpersoon beschrijving.

C.     Verklaring omtrent het gedrag (VOG) voor vrijwilligers

Er is een aannamebeleid voor de aanname van nieuwe trainers en begeleiders waarvoor een VOG relevant is. Hiernaast is in een handleiding beschreven hoe het aanvragen en administreren van VOG’s werkt.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, in ons geval het werken met minderjarigen/kwetsbare doelgroepen. Een VOG staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Het bestuur houdt een register bij waarin vermeld staat dat de betreffende persoon zijn of haar VOG heeft laten zien aan minimaal 2 bestuurders. Een VOG wordt elke 3 jaar vernieuwd, waarbij het secretariaat het initiatief neemt naar de persoon waarvoor een VOG benodigd is.

D.    Vakkundig geschoolde trainers/begeleiders

De gratis beschikbare on-line training ‘Een beetje opvoeder’ zal ingezet worden om trainers en begeleiders die betrokken zijn bij onze jeugd te ondersteunen in hun vrijwilligers taak voor de WVH. Concreet betekent dit dat de WVH van deze trainers/begeleiders verwacht dat zij de on-line training met goed gevolg hebben afgerond binnen een overeengekomen tijdsbestek. Dit zal geregistreerd worden door het secretariaat. Tevens zullen deze vrijwilligers een verklaring ondertekenen dat zij zich zullen houden aan het tuchtrecht en de WVH afspraken rondom Sociale Veiligheid.

 

6.   ROKEN, DRUGS, ALCOHOL

In Nederland mag niet gerookt worden in publieke en semi publieke ruimten. Dat betekent dat roken in alle binnenruimtes van sportclubs en bijvoorbeeld ook onder bijvoorbeeld een afdak bij de ingang van een sportvereniging of een fietsenstalling verboden is.

Roken, vapen, alcohol- en/of drugsgebruik tijdens jeugd activiteiten (ééndaags en meerdaags) die door de wvh georganiseerd worden, worden niet geaccepteerd. Wanneer dit wel wordt vastgesteld, zal het betreffende jeugdlid niet meer deel mogen nemen aan de activiteit en zullen ouders gebeld worden om het jeugdlid op te halen.

 

7.   COMMUNICATIE VAN SOCIALE VEILIGHEID

Dit document is bij de introductie van dit onderwerp in 2024 gedeeld met alle leden en/of ouders/begeleiders van jeugdleden. Daarnaast worden de documenten waarnaar verwezen wordt op de website geplaatst zodat ze eenvoudig toegankelijk zijn. Nieuwe leden worden gewezen op dit onderwerp bij aanvang van het lidmaatschap. Daarnaast zal er regelmatig aandacht besteed worden aan dit onderwerp via de WVH communicatiekanalen.

8.   COMMUNICATIE VAN SOCIALE VEILIGHEID SPECIFIEK NAAR JEUGDLEDEN

De ouders en/of begeleiders van jeugdleden worden geïnformeerd zoals hierboven beschreven. Daarnaast zal er in ieder geval bij aanvang van het seizoen door de jeugdtrainers/begeleiders aandacht gegeven worden aan de gedragscode op een voor de jeugd aansprekende wijze. Ook zal naar de jeugd toe benadrukt worden dat het niet is toegestaan om zonder toestemming foto’s of video’s te maken en te publiceren via social media inclusief communicatiemiddelen zoals whatsapp.

 

Als er vragen of opmerkingen zijn over dit document, dan graag contact opnemen met het WVH-secretariaat secretaris@wvholten.nl

Bestuur WVH

22 November 2024